İş, güç, ev, yol, okul  arasında koşturmaktan kendimize ayıracağımız zaman oldukça azalıyor. Bu duruma birde plansızlıkta eklenince zaman bizi istediği yöne doğru sürükleyebiliyor. Tüm bunlara sosyal medya bağımlılıklarımız da eklenince (ki karşı değilim sadece ölçü kaçmamalı) kendimize bir şeyler katacağımız, geleceğimize katkı sağlayacak o altın değerindeki zaman gerçekten su gibi akıp gidiyor. Burada zamanınızı  şöyle planlayın, bunu yapın şunu yapmayın tarzında nasihatlar da bulunmayacağım. Zaman planı hakkında uzman kişilerin son derece güzel yazılmış yazıları, konuşmaları zaten Google’da, Youtube’da mevcut.

Benim  derdim, pazarlama-marka konularına gerçekten ilgi duyan,  bu tarz konulardan öğrendikleri bilgileri okulda, işte, hayatın içinde uygulamak isteyen veya bu konulara sadece hobi gözü ile bakıp bilgilenmek isteyenlerle.

Dedim ya zaman zaten kısıtlı, bilgi ise güç.  Pazarlama-marka konuları da gerek teoride gerekse de pratikte devamlı güncellenen, yeniliklerin, trendlerin çok sık güncellendiği alanlar. Bu noktada kendimizi diri tutmak adına özellikle dünyada ve Türkiye’de olan biteni kaçırmamak, en azından yakalayabildiğimizi yakalamak son derece önemli.

Bu noktada  takip etmekten keyif aldım, sizin içinde yararlı olduğunu düşündüğüm pazarlama ve marka ile ilgili Türkçe web sitesi ve blog tavsiyelerinde bulunmak istiyorum (eminim ki bir çoğunuzun  bu yerlerden haberi vardır, belki bazı yerler unutulmuştur ya da en azından elinizin altın düzenli bir listeniz olur)

Başlıyoruz…

İlk başta pazarlama-marka ile ilgili olmazsa olmaz siteler yani bu mecraların hürriyeti, milliyeti vb yerler gibi temel olan siteler

*Media Cat                       https://mediacat.com/

*Campaigntr                   https://www.campaigntr.com/

*Marketing Türkiye      http://www.marketingturkiye.com.tr/

 

Pazarlama-Marka  işlerine birazda yaratıcılık, ilham verme gibi konuları ekleyen

*Bigimugu        https://bigumigu.com/

*Campaignjr    https://campaignjr.com/

 

Yeni girişimler, appler, e ticarette olan biten taze haberler için

*Webrazzi        https://webrazzi.com/

 

Tüketici davranışları, alışkanlıkları, trendleri ile ilgili bolca araştırmanın olduğu

*İpsos               https://www.ipsos.com/tr-tr

İçerisinde çok sayıda markanın vaka analizlerinin olduğu, etrafta çok fazla örneğini göremediğim  bir casy study kütüphaneside denilebilir. Farklı, ders niteliğinde bir site  (umarım vakaların incelendiği marka sayıları daha da artar)

*Markalar Fısıldıyor    http://www.markalarfisildiyor.com/

 

Özellikle digital tarafta yapılan güncel  kampanyalar, projeler ve haberlerin olduğu

*Digital Ajanslar          http://www.dijitalajanslar.com/

 

Bir çoğunuzun bildiği özellikle yüksek lisanstaki sunumlarda yol göstermesi açısından yararlandığı Slide Share 🙂   https://www.slideshare.net/   Arama yerine pazarlama-marka ya da istediğiniz bir konuyu yazın o konu hakkında karşınıza yüzlerce sunum çıkıyor. Bu şekilde bin bir emekle hazırlanmış olan sunumlarda ki bilgiyi 15-20 dk gibi kısa sürelerde alıp bilgileniyorsunuz. Ha bu arada hep tüketmek olmaz, sizde hazırladığınız sunumları buraya yükleyerek üretim kısmına da geçip diğer insanlara faydalı olabilirsiniz. Ben birkaç sunumumu yükledim sistem gayet rahat işliyor.

 

Özellikle blog ve blog tadında olan yerler

Günceli yakalayabileceğiniz, gündem olan konuların işlenmesi dışında, çok farklı açılardan bakılıp yazılan pazarlama-marka yazıları da burada mevcut. Son zamanlarda gayet güzel işler ortaya koyan

*Pazarlamasyon       http://www.pazarlamasyon.com/

Ayrıca benim okumaya vaktim yok yolda, öğle arasında vb şekilde 15-20 dk gibi kısa sürelerde pazarlama-marka dünyasında o hafta olanı biteni hap bilgi şeklinde size sunan birde youtube kanalları mevcut ( ben her hafta kaçırmadan takip ediyorum çokta faydasını görüyorum, şiddetle tavsiye ederim)

*Pazarlamasyon youtube kanalı      https://www.youtube.com/user/pazarlamasyon

 

*Pazarlama marka işlerinin üstadlarından Temel Aksoy’un bloğu https://www.temelaksoy.com/

*Yine bir üstad özellikle CRM kısımında  Uğur Özmen  http://ugurozmen.com/

*twitterda da çok aktif olan pazarlama-marka-reklam dünyası ile ilgili çok gerçekçi tespitler yapan reklamcı Senior Stajyer’in bloğu  http://fikircok.net/

 

Elbette takip edebileceğiniz daha birçok web sitesi-blog vb kaynak vardır.

Fakat kendinizi pazarlama-marka anlamında diri tutmak için bence bu site-bloglar  yeterli.

Ha bide unutmadan  https://aliemresuslu.com/    u da takip edip, paylaşın tabiki 🙂

Kanalıma hoş geldiniz kafası  (gülüşmeler..)

Son zamanlarda işten, güçten biraz ihmal ettiğim bloğumu kendimce aldığım kararlar ile elimden geldiğince güncel tutmaya çalışacağım.

Hem kendi bloğum için, hem de diğer site-bloglar için;  bu tarz işlerde içerik tabi ki çok önemli fakat paylaşılanların da güncel olması okuyucular için bence bi o kadar önemli.

Umarım paylaştığım liste işinize yarar, şimdiden iyi okumalar 🙂

cropped-cropped-lewiss1.jpg

Ali Emre SÜSLÜ

Bana, Fanta’ya sarı kola diyen adamın basit düşünce yapısını ver Allahım…