Hayatımızın tam orta yerine düşen instagram, bizden zamanımızı almayı son derece güzel başarıyor. Özellikle story kısmını da işin içine kattıktan sonra büyüme giderek ivmelendi. Bunda influencerların da payı oldukça büyük. Genellikle artık insanlar daha güzel instagram sayfalarına sahip olmak, daha fazla beğenilmek, yorum almak etkileşim içinde olmak istiyorlar. Yüzyıllardır ileri gelen beğenilme, onaylanma ihtiyacı bu digital oyuncakla oynarken de değişmiyor.

Aslında böyle bir girizgah yazmıştım. Ama nedense çok samimi bulmadım ve yine nedense silmekte içimden gelmedi.

Sonra buna geçtim

(Yani neyse o kısmına)

İnstagram’da influencer olma yolunda destek isteyen bir gence, elimden geldiğince yardımcı olmak için internet’te araştırmaya başlamıştım. Aslında pek takip ettiğim influencerda yoktu. Açıkçası bu tarz şeylerle pek ilgimde. Olaya Fransızdım diyebilirim. Fakat işin özünde influencerı da bir marka olarak gördüğümde ve onun da pazarlaması yapılabileceğini düşündüğümde. Yani bakış açımı değiştirdiğimde. Benim içinde farklı bir deneyim olacağını düşündüm. Yaptığım araştırmalar +dinlediğim influencerlar +kendi pazarlama, marka deneyimimi de işin içine kattıktan sonra ortaya damıtılmış bir şekilde instagram’da marka-pazarlama reçetesi çıktı diyebilirim. Bu yazı bu tarz konularla ilgili ne ilk ne de son yazı elbette. Fakat bunca araştırma sadece 1 gence mi fayda sağlamalıydı? Bence hayır. İsteyen herkes faydalansın diye kesinlikle bir şekilde paylaşılmalıydı. Yani bilgisayarımın bir köşesinde dosyada da durmamalıydı. İster influencer olmak isteyin, ister satış yapmak, isterseniz de kendi kişisel sayfanızı nasıl daha iyi hale getiririm derdinde olun. Üç aşağı beş yukarı işin özü hep aynı. Yani aşağıdaki reçete diyebilirim.

Neyse lafı daha fazla uzatmayacağım. Çünkü zaten bu yazı şu ana kadar ki en uzun yazım oldu. Umarım sıkılmazsınız 🙂

#İNSTAGRAM MARKA YOL HARİTASI#

1-MARKA

İnstagram Markası=  Görünüm+ Marka Renkleri+ Verdiği his +Mesaj+ Logo

Bu normal, satış odaklı bir instagram markası için olması gerekenler fakat sende bir ‘’instagram kişi markası’’ olduğun için kabaca bu tarz şeylere dikkat etmelisin

Sonuçta burada sen ’’kişisel bir markasın’’ bu şekilde düşünmen gerekli.

Seni takip edeceklere yol gösterici, ilham verici bir rolün olmalı. Yani onlardan daha üst bir noktada olmalısın.

Neden insanlar seni takip etsin? Bu sorunun cevabını verebiliyor olman lazım J

Genel olarak bakılırsa bir marka ne ister?

-Marka Bilinirliği

-Yeni Kitle

-Satışları Arttırmak

2-PAZAR ARAŞTIRMASI

Burada dikkat etmen gerekenler;

*Senin gibi iş yapanlar neler paylaşıyor? Nasıl paylaşıyor? Ne kadar sıklıkla paylaşıyor? Araştır!

3-HEDEF KİTLE

Buradaki soru ; hedef kitlen kim?

Bunu çok iyi tespit etmen lazım. Çünkü yapacağın paylaşımların onlar tarafından sevilmesi, beğenilmesi, takip edilmesi gerekiyor.

Herkese ulaşmana gerek yok

Belli kitleye ulaşman yeterli

İnstagram’da hedef kitle genellikle şu kıstaslara göre seçilir

*kadın-erkek

*yaş aralığı

*bekar/evli

*ne iş yapar

*nerede yaşar

*neleri izler, takip eder

*hangi influencerları takip eder  

Vb

NOT:

Ayrıca var olan takipçilerinin zevklerini insta anket yardımı ile öğrenebilirsin. Buradan gelen ortalama diğer potansiyel takipçi adayları ile uyuşabilir. Bu da sana gerçek zamanlı yol gösterebilir.

Tabi paylaşımlarının aldığı yorumlar, beğenilerde aynen bu yola hizmet eder.

4-FARKLILAŞMA NOKTALARI

-Onlarda olmayan, sende olan ne var?  (tabi temel yapılması gereken paylaşımlar sende de kesinlikle olsun)

– Takipçilerinin problemlerini çözmek çok değerli

Örnek;

-İndirime giren ürünleri ilk sen paylaşabilirsin

-Mesela takipçilerine yüz yogası yapmayı öğretebilirsin

-Bağışıklığı kuvvetlendiren bir karışım yapabilirsin

Vs vs

Bu tarz paylaşımlar yaparsan onların sorunlarını çözersin ve seni takip etmek isterler. Çünkü onların yararına bir şeyler olur bu sayfada

Yani işin özü; onların hayatlarını kolaylaştırman lazım

5-TASARIM/TEKNİK KISIM

İnstagramda yapacağın içerik paylaşımlarında (post, hikaye, reel vb)

‘’CANVA’’ kullanman kesinlikle önemli. Burayı kurcalayıp zaten çözersin, zor bir şey değil. Youtube da da zaten çokça video var oradan da bakarsın

Markana ait belli başlı renkler olsun. Yazı font, karakterleri olsun. Bunları CANVA ya kaydet ihtiyaç anında oradan kolayca ulaşırsın. Burada genellikle aynı font-renk tarzı gidersen markanın tutarlılığını oluşturursun ve insanların zihinlerinde kalırsın uçup gitmezsin. Ayrıca sayfan daha prof görünür. Bunlar özellikle hikaye paylaşımlarında önemli

*BİO

Kesinlikle özenli bir bio yapman lazım. Bu kısım senin cv n gibi bir şey. Kendini detaylı, net bir şekilde ifade etmen gerek.

Yani senin sayfana gelen kişiler

X  kimdir? Nedir? Neler paylaşır? Bunları hemen bu alanda hızlıca öğrenmek isterler

Burada vurgulaman gereken senin güçlü yönlerini kesinlikle yaz

Ayrıca bionda mail adresi olması da önemli seninle herkes dm den iletişime geçmek istemeyebilir. Özellikle ilerde bakarsın markalar seninle iş birlik yapmak isterler onlar genelde mail ile iletişime geçiyormuş. Ayrıca sayfana daha prof bir hava verir.

*HASHTAG

-Araştırmalarım da milyonlarca kez atılan hashtaglerden uzak durman gerektiğini anladım. Eğer milyonlarca kez kullanılan hashtagleri kullanırsan instagram algoritması sani aşağı çeker (Çünkü diğer büyük hesaplar altında gözükmezsin, etkisiz olursun)

-Paylaşımlarında 500.000 den az olan hashtagler kullanırsan gözükme şansın artar.

-Hedef kitlen Türk ise Türkçe hashtag kesinlikle kullanmalısın.

-Paylaştığın görsel ile (post, hikaye vb) hashtag kesinlikle uyuşmalı (Eğer uygun olmayan hashtag kullanırsan instagram algoritması seni aşağı çekiyormuş)

-Hali hazırda hashtaglerin olsun bunları kaydet, gruplara ayır zaman kaybı yapmamış olursun.

(Hashtagler için app ler var biliyorsundur, tabi yukarıda hashtagler için yazdıklarımı dikkate almayı unutma)

*METİN YAZISI

-Takipçilerim benden nasıl içerik bekliyorlar? Araştır, araştır, araştır (Burada kendi isteklerimiz önemli fakat  takipçilerimizin istekleride önemli ).Onlar olmazsa sende olmazsın. Çünkü bu influencer olma amacı olan bir hesap.

-Hatta bazen onlara bile sorabilirsin. İnsta anket özelliğini kullanarak

-Günden güne kendi hikayeni ufak ufak yaz oluştur. İnsanlar seni merak etsin. Senin gelişimini dizi izler gibi izlesinler. Özellikle seni başından beri takip edenler kemik kitlen olur. Ve bunlar seni diğer arkadaşlarına tavsiye eder. Aslında bu bir nevi ağızdan ağıza pazarlama şeklidir.

6-İÇERİK

-Paylaşımların insanları fazla boğmadan belli aralıklarda ve düzenli olmalı (POST-STORY)

-Her gün 1 post veya

İki günde 1 post bence yeterli yani haftada 4-5 post atman bence yeterli özellikle cumartesi-pazar kesinlikle at (İdeali 4-7 post sanki)

-Postların ilk etapta bence aşırı uzun olmasın. Çünkü kimse artık aşırı uzun bir şeyler okumak istemiyor. Belki ilerde kitlen oluşunca uzunda yazabilirsin

-Story kısmında da aşırıya kaçamadan gün içinde ara ara atmalısın ki hep başlarda görünmek için

-Günde 4 ila 10 story bence yeterli. Duruma göre bakarsın.

-Eğer bir ürün tanıtacaksan bu ürünün nasıl kullanıldığını takipçilerine göster (bu çok etkili bir şey)

-İnstagram sayfanın bir bütün olmasına dikkat et. Renkler , paylaşımlar gibi

-Post kısmında sürekli kendi fotoğrafın veya insan fotoları koyma aralara bitki, obje vb şeylerde koy. Sayfan daha güzel görünür bütünde.

-İnsanlara kesinlikle güven vermelisin ki insanlar seni takip etsin.

-Paylaşılan içerikler ile markanın bilinirliğini sağlamak çok önemli

-POST ve STORY için özellikle insanların kafa dağıtmak istediği saatlerde olabilir

Çalışanlar özellikle 12,5 —13.5   öğle yemeği ve iş çıkışları  17-19 saatleri arası

Ayrıca insanlar evde nette, sosyal medyada 20-24 arası daha çok zaman harcarlar. Bu zaman dilimlerinde de paylaşımlar değerli

Ve dediğim gibi cumartesi ve pazar tatil günleri daha aktif olmalısın

-İçeriklerini sana uygun olan zamanlarda topluca önceden hazırlayıp, sonra planladığın şekilde sunarsan yaratıcılık ve zaman açısından rahat edersin.

-Bazı programlar sayesinde içeriği önceden girip ileri tarih, saat seçebilirsin. Bu senin işini epeyce kolaylaştırır. Sosyal medya yöneticileri genelde böyle yapıyor. Sen hem içerik oluşturacaksın hem de sayfanı yöneteceksin. Pratik şeyleri denemekte fayda olabilir. Beğenmezsen kullanmazsın.

Şu linke bakmakta fayda var https://zeo.org/tr/blog/en-iyi-5-sosyal-medya-yonetimi-araci/

*HİKAYELER (STORY KISMI)

Araştırmalarıma göre 8 tip hikaye paylaşım stili var.

1-Güncel Bilgi:  Güncel olan bilgiler, bayatlamadan paylaşılır

2-Göster: Örneğin; çalışma masanı, sabah rutinini, doğal gündelik hallerini vb

3-Anketler: Takipçilerini yakından tanımak için hangi dizi-film vb izliyorlar. Hangi kitapları okuyorlar vb

4-Takipçi Görüşleri: Sana gelen dm’leri, yorumları screenshot şeklinde (kişinin gizliliğini koruyarak) hikayelerinde paylaşabilirsin. Bu şekilde insanlara güven verebilirsin.

5- Kısa/ Mini Eğitimler: Örneğin; basit bir şekilde makyaj nasıl yapılır? Hızlıca pratik kurabiye nasıl yapılır? French Press’te filtre kahve nasıl yapılır vb mini eğitimler ilgi çeker.

6-Sahne Arkası: Takipçilerine bir şeyler hazırlarken, hazırlanma sürecini onlara gösterebilirsin. Bu şekilde takipçilerinle aranda samimi, sıcak bir hava yakalayabilirsin. Bu da sana güven olarak geri döner.

7-Soru-Cevap:  Bana istediğini sor? Şeklinde soru-cevap yapabilirsin ve bu soruları tek tek cevaplayabilirsin. Hem eğlenceli olur hem de takipçilerinin kafalarında soru işareti bırakmamış olursun.

8- Satış :  Hikaye paylaşımı ile direkt siteye, linke vb kanala satış için takipçilerini yönlendirebilirsin (bu şuan için belli sayıda takipçi sayısının üzerine çıkınca oluyor tabiki, yanılmıyorsam 10 bin kişi üzerinde takipçi lazım)

*KISACA MARKA İÇERİK STRATEJİSİ

-İLHAM VER (duygusal ve ilişkilendirilebilir hikayeler)

-EĞİT (kullanışlı bilgi)

-EĞLENDİR (şaşırtıcı ve eğlendirici içerikler)

7-ÖNE ÇIKANLAR KISMI

Örneğin;

*dizi/film

*kitap

*sağlık, sağlıklı ürünler

*mekan

*müzik

*makyaj

*eğlence

Vb.

şekilde ayırabilirsin ilk etapta  benim aklıma gelenler bunlar. Ama bence ilk etapta 10 taneyi geçmesin

Ayrıca bence hepsinin kapakları aynı olsun üzerine müzik-kitap vs yazarsan daha bir profesyonel hava verirsin. Gözü yormazsın ve marka bütünlüğün sağlanır.

Canva’dan istediğin tarz kapak yapabilirsin.

8-KEŞFETE DÜŞMEK

İnstagram algoritması her kullanıcıya farklı içerik gösterir .Burada kişilerin like, beğeni, hangi sayfalarda ne kadar zaman geçirdiği vb etkenler var.

Kaliteli içerik üretmek+ Doğru Hashtag kullanımı+ Etkileşim elde etmek= KEŞFET

Çok takipçili hesap olmak tabiki önemli fakat bu arada asıl önemli olan kaliteli takipçiye ulaşmak (az takipçin olsa bile)

İnstagram artık sayfalarda ne kadar zaman geçirildiğine çok dikkat etmekte. Çünkü adamların asıl hedefi seni instagramda tutmak. Diğer bir değişle senin zamanını onlar için harcamanı sağlamak. Sen de bunu insanların senin sayfanda daha fazla zaman geçirmek olarak algılayabilirsin. Böyle olursa sen instagram için değerli olursun. Ön planda olursun.

9-TAKİPÇİ SAYISINI ARTTIRMA

Araştırmalarımda karşıma hep şu 3 yol çıktı

1-Organik Büyüme:  

-Etkili bio oluşturma

-Paylaşımlarında kesinlikle yer ve hashtag kullan

-Hedef kitlenİ sana bağlayacak, kaliteli içerik paylaşımları

2-Diğer influncerlarla (fenomen) çekiliş yaparak:

Bu şekilde ciddi takipçi sayısı artabiliyormuş

3- İnstagramda reklam vererek:

Bütçeye göre doğru zamanlarda ve doğru kitleye reklam vermek etkili oluyormuş. Aylık 200-500 tl ile güzel sonuçlar alınabilirmiş. Kaldı ki bende eskiden Facebook’ta yüksek lisans digital pazarlama dersi için açmış olduğum bir içerik paylaşım hesabına reklam verdiğimde takipçi ve beğeni sayılarımın hızlıca arttığına bizzat şahit olmuştum.

Not: 

Benzer insta hesapları ile ortaklaşa etkileşimli işler yapılarak hesap tavsiye dilebilir. Bu iki tarafa da güç verir (takipçi, etkileşim vb).

10-İNFLUENCER DÜNYASI KISACA

10 K ÜZERİ OLUNCA

*Barter (ilk etapta): Markalardan talep edilen reklam (ücretsiz tanıtım)

-para yok

-marka hediyeleri var

*Markalarla iletişim olayları

-Markalara mail atarak ( buradan fark edilmek zor)

-Markanın çalıştığı reklam ajansına mail atarak

creatorden.com  ,   influio  vb uygulamalar ile indir üye ol uygulama içindeki markalar ile çalış şeklinde olabilir. Bu tarz olayları araştır!

Ajanslar, Markalar genellikle instagram hesaplarını  hypeauditor.com adlı siteden inceliyorlar

Bu site incelendiğinde influencer adayının takipçilerinin detaylı bir analizi elde ediliyor (incele)

Onların işlerine gelirse seninle çalışabilirler.

-event etkinlik vb gidilebilir.

-Trendyol’ a yönlendirme ile de satılan üründen %10 komisyon (ürün başına) kazanılıyormuş.

Tekrar belirtmekte fayda var. Şuan instagram algoritması like, yorum dan çok zamana bakıyor.Yani kişi sayfanda, paylaşımında ne kadar zaman geçiriyor bu önemli. Ne kadar çok zaman geçiriliyorsa ön plana çıkıyorsun.

Yani işin özü; ‘’zaman vermek’’

Micro influencer: 10000-50000 takipçi

Macro influencer: 500000-1 M takipçi